četvrtak, 4. svibnja 2017.

Jutarnja mučnina: Razbijena 3 mita o čestom pratiocu trudnoće




Mitovi vezani za trudnoću postoje i nekada mogu biti veoma frustrirajući za trudnicu. Iako su stvorene kako bi pomogle trudnicama, ove priče nekada mogu biti teret, posebno kada nisu istinite.

Predstavljamo vam tri priče o jutarnjim mučninama koje su ipak samo mitovi.

Dešava se samo ujutru.

Najveći mit vezan za jutarnje mučnine leži u njihovom imenu. Pre nego što ste ostale trudne ili pre nego što ste poznavale trudnice, sigurno ste i vi verovale da se jutarnje mučnine dešavaju samo u ranim časovima dana, te kako se tokom dana simptomi poboljšavaju. Nažalost, ovo nije tačno. Jutarnja mučnina može da vas uhvati tokom bilo kojeg dela dana, a neke žene češće hvata tokom popodneva. Bez obzira na doba dana, ova mučnina i vrtoglavica se zove “jutarnja” mučnina – možda kako bi dala nadu onima koji je još nisu iskusili.

Pogledajte i Kako se izboriti sa jutarnjim mučninama?

Može povrediti bebu

Ako vam je ovo prva trudnoća ili prvi nalet jutarnje mučnine, verovatno se bojite da ona može ugroziti bebu. Srećom, jutarnja mučnina ne škodi bebi. Ona joj zapravo, na neki način godi. Ovaj ružni osećaj može vam pomoći da budete pažljiviji prilikom izbora hrane, i olakšati vam da izbegnete stvari koje imaju prejak miris ili vam deluju sumnjivo. Tako da vas sprečava da pojedete bilo šta što bi moglo biti štetno. Takođe vam pomaže da usporite, i daje i vama i bebi odmor koji vam je potreban. Čak i ako ste povratile, nastavite da pijete vodu i jedete pravilno. Ipak, ako ne možete da zadržite bilo šta u sebi pođite kod doktora. Dehidratacija i loša ishrana nisu dobre ni za vas ni za bebu.

Pogledajte i Jutarnja mučnina u trudnoći je korisna?!

Ne traje dugo

Kod mnogih žena, jutarnje mučnine počnu da se javljaju na početku drugog trimestra ili oko 12. nedelje. Ipak, kod mnogih drugih nije tako. Veliki broj žena prolazi kroz jutarnju mučninu tokom celog drugog trimestra, pa i tokom cele trudnoće. Ako ste jedna od ovih žena, možda mislite da nešto nije u redu, jer bi mučnina trebalo da prestane. Ali nema razloga za brigu. Iako je naporna i užasna, jutarnja mučnina kroz trudnoću je tipična za mnoge žene.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite u trudnoći

Bez obzira koliko se dobro osećate i što vaša trudnoća protiče u najboljem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vreme iščekivanja naj...