srijeda, 24. svibnja 2017.

9 pravila kojih treba da se pridržavate kada idete u posetu novorođenčetu


9 pravila kojih treba da se pridržavate kada idete u posetu novorođenčetu

Novorođene bebe su vrlo specifična i nežna mala bića, a njihove mame možda još više. Ukoliko se vaša prijateljica nedavno ostvarila ulozi mame, evo šta bi trebalo da znate pre nego što je posetite...

Poseta novopečenoj mami, bez obzira koliko ste prisni sa njom, zahteva planiranje i poštovanje određenog skupa pravila. To nije vreme kada treba da idete u posetu bez najave ili sa bolešljivim mališanom.

Ukoliko želite da očuvate svoje prijateljstvo i da ponovo dođete u goste, pridržavajte se ovih pravila:

Pitajte mamu kada je spremna za posete

Svaka novopečena mama je drugačija, ali većina je slična kada je reč o jednoj stvari - svakoj je potrebno da provede sama određeno vreme sa bebom pre nego što je predstavi prijateljima. Poštujte njen raspored, kakav god on bio i jednostavno pitajte kada je spremna za posete. Ukoliko još uvek nije, proverite ponovo za nekoliko dana ili nedelja dok ne dobijete zeleno svetlo.

Prilagodite se maminom rasporedu i nemojte kasniti

Majčinstvo je, posebno na samom početku, vrlo iscrpljujuće. Ukoliko ste dobili zeleno svetlo da dođete u neko određeno vreme, trebalo bi da znate da je to vreme koje najviše odgovara mami i bebi, te stoga vodite računa da ga ispoštujete. Ni kasnije, ni ranije.

Nemojte se previše zadržavati

Pametne mame unapred kažu posetiocima da ne mogu dugo da ostaju, ali čak iako niste dobili upozorenje, trebalo bi da planirate da vaša poseta bude kratka i slatka. Jedan sat je sasvim dovoljno vremena, osim ukoliko vas mama ne zamoli da ostanete još malo.

Ponesite hranu

Novopečene mame nemaju vremena za kupovinu, kuvanje, pa čak ni da nahrane sebe, pa bi zato bilo lepo kada biste se setili da ponesete neki obrok - nešto što ste sami skuvali, a u obzir dolaze i sendviči iz njenog omiljenog Fast fuda.

Operite ruke pre nego što zatražite bebu

Bez obzira da li ste ruke oprali pre nego što ste došli, ukoliko dolazite u posetu novorođenčetu moraćete ih dobro oprati i kada dođete. Takođe, zapamtite da je beba do skoro živela u maminom stomaku i da se ona može biti pomalo posesivna. Poštujte to i uvek pitajte za dozvolu da držite bebu. Ukoliko primetite da je nakon nekoliko minuta mami neprijatno, vratite bebu.

Ponudite mami da se, dok ste u gostima, istušira ili odrema

Ukoliko ste bliski sa mamom i ona se u vašem prisustvu oseća prijatno i slobodno da vam poveri bebu, ponudite joj da ugrabi malo vremena za sebe dok ste vi u poseti. Brzinsko tuširanje ili dremka mogu učiniti mnogo za mamino raspoloženje.

Najavite mami da ne mora da pravi ništa za ručak ili večeru

Vi ste tu kako biste bili od pomoći, a ne usluženi.

Ukoliko imate decu, ostavite ih kod kuće ili pitajte da ih povedete

Vi ćete verovatno bolje uživati u poseti ukoliko dođete sami, jer tako nećete morati da pazite na svoju dečicu. Ukoliko niste u mogućnosti da ih ostavite kod kuće, prvo pitajte mamu da li je u redu da ih povedete, jer deca, posebno ako su još uvek mala, često mogu biti vrlo glasna i neposlušna. Isto tako, ako je vaše dete trenutno bolešljivo, najbolje je da odložite posetu. Pre nego što odete u posetu sa detetom, objasnite mu kako treba da se ponaša.

Nemojte davati nepoželjne savete

Ukoliko vam mama zatraži savet u vezi dojenja, uspavljivanja, grčeva ili bilo čega drugog, odgovorite joj iz svog iskustva, ali ako vas sama ne pita, najbolje je da ne iznosite svoje mišljenje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite u trudnoći

Bez obzira koliko se dobro osećate i što vaša trudnoća protiče u najboljem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vreme iščekivanja naj...