nedjelja, 9. travnja 2017.

Šampita



sampita


Sastojci:

7 belanaca
400-500gr šećera ( po ukusu )
sok od 1/2 limuna
3 vanilin šećera
1 blok testo (250gr)

Priprema:

Blok testo tanko razvući pa ispeći koricu na okrenutoj tepsiji. Peći na 220 stepeni 5-10 minuta. Izbockati je pre pečenja da se ne naduva i ne peći je jako, samo da fino požuti. Pečenu koricu poprkati malo vodom, samo malo, pa pokriti krpom. Na taj način će se lakše preseći.

Koru presecite na pola i jedan deo koji je ceo stavite na dno djuveč tepsije ili kalupa. Drugi deo isecite u kvadrate, najbolje nožem za picu.

Ulupajte belanca žicom, ne jako, da se zapene. Stavite na vatru posudu sa vodom i kad provri stavite posudu sa belancima. Pazite da vam ne provri. Postepeno dodavajte šećer i vanilin šećer i mešajte žicom. Smesa je gotova kad se šećer otopio a nije provrilo. Ne treba da provri, nego samo da se pasterizuje.

Skinite sa vatre i počnite sa mućenjem. Mutite najvećom brzinom da se masa udvostruči pa dodajte sok od limuna i nastavite mućenje.

Treba da se malo duže muti, da se ne zabrinete. Smesa treba da je jako gusta, kao jak šne kad sušite koru. Kad okrenete posudu da ne curi.

Istresite i rasporedite smesu po kori sa vlažnim nožem,pa poklopite sa isečenim kavadratima.

Šampitu ostavite u frižideru najmanje 12h, pa pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite u trudnoći

Bez obzira koliko se dobro osećate i što vaša trudnoća protiče u najboljem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vreme iščekivanja naj...