petak, 21. travnja 2017.

Jesenji virusi kod dece


Jesenji virusi kod dece

Hajde da vidimo kakvi su to virusi koji baš vole da se "razbaškare" u organima za disanje, pa se zato nazivaju respiratorni virusi.


Dakle, šta je to, pošto smo se složili da nije grip?
Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju - spadaju u respiratorne. Za razliku od letnjih kolega, veoma im prija promenljivo vreme sa hladnim i kišovitim periodima. Iako ima i proliva, koje takođe izazivaju virusi, oni nisu tema ove priče.

Postoje virusi koji liče na virus gripa, a pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju "ekskluzivu" za napadanje dece i odraslih, pa se "uspešno" mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima vas ne bismo zamarali.

Lako se šire kapljičnim putem, ali i prljavim rukama, a inkubacija (vreme od stizanja virusa u dete do pojave prvih simptoma) je kratka - obično ne duža od nekoliko dana.


Koji su prvi znaci bolesti?
Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva u grlo. On draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa) - pa nastaje suv, nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.


Ima li povišene temperature?
U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počne polako da gorucka, a neki mališani imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa "skokom" temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju.


Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novom epizodom febrilnosti, klinci se opet „potule“. U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo čest pratilac visoke temperature, naročito kod starije dece.


Zašto se javlja uporan kašalj?
Tih dana kašalj zna da se pojača, pa nisu retki njegovi napadi. Kašalj od suvog prelazi u „sazrelu“, vlažnu formu, mada i tada dete nema šta da iskašlje. Pojedina deca povrate poneki put, obično posle jačeg kašlja. Povraćanje je pre svega refleksnog tipa, usled nadražaja, ali je i sam virus delimično odgovoran, jer voli da napadne i sluznicu želuca (gde može da napravi upalu - virusni gastritis).


Zašto se ponekad javlja promukli kašalj, koji strašno zvuči?
Jedan broj dece dobije klasičan laringitis - zapaljenje grkljana, koje se obično lokalizuje na nivou glasnih žica, pa se javlja karakterističan promukli kašalj. On liči na lavež psa i često veoma uplaši roditelje.


Zašto ima bolova u leđima, a ponekad i u grudima?
Izvestan broj starije dece (najčešće su to adolescenti) se žali na bolove u grudima ili leđima, koji se obično javljaju u fazama bolesti bez temperature. Ti bolovi su najčešće rezultat prolaznog i blagog zapaljenja međurebarnih nerava, ali mogu da budu uzrokovani i dugotrajnim kašljem, koji prekomerno "rasteže" grudni koš. Iako nekada izgledaju dramatično, ovi bolovi prolaze posle par dana i ne ostavljaju nikakve posledice, pa nisu vredni straha koji ih često prati.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite u trudnoći

Bez obzira koliko se dobro osećate i što vaša trudnoća protiče u najboljem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vreme iščekivanja naj...