subota, 1. travnja 2017.

LAGANI LJETNI RUČAK KOJI ME ODUŠEVIO NA PRVI ZALOGAJ: AUSTRALISKI TART SA TIKVICAMA







SASTOJCI
150 g luka ( ociscena tezina ) sitno izrezan
2 cesnja cesnjaka ( sitno izrezan )
50 dimljene slanine ( isjecene na male kockice )
250 g tikvica ( naribana zajedno s korom )
50 g sira ( cheddar ili gouda ) nariban

 

60 g bijelog brasna
1/2 zlicice praska za pecivo
1/2 dl ulja
3 jaja
sol + papar


 

PRIPREMA
Slaninu ispeci na tavi bez dodatka masnoce.
U jednu zdjelu staviti luk, cesnjak,  tikvice ( jedan dio tikvica sam zamjenila s mrkvom ) i slaninu.

Dodati brasno pomjesano sa praskom za pecivo, jaja, sir, ulje, sol i papar. Sve dobro izmjesati zlicom.

Okrugli kalup ( 22 cm ) premazati s maslacem i posuti brasnom. Usuti smjesu, poravnati i zagladiti odozgo.

Peci u zagrijanoj rerni na 180*C, 30 - 35 min. dok odozgo ne dobije svijetlo smedju bolju.

NAPOMENA
Prednost ovog tarta je u tome sto mozete mijenjati povrce i meso po vasoj zelji. Slaninu mozete zamjeniti sa dimljenom, kuhanom ili presanom sunkom, mljevenim mesom, piletinom, puretinom itd. Luk mozete zamjeniti sa porilukom, tikvice mrkvom, karfiolom, brokulom. Mozete dodati chilli  ili obicnu papriku. Dodati zacine: persin, celer, timijan i sve drugo sto volite. To je samo mali tip, uljucite mastu i napravite tart po svom ukusu. Drzite se navedenih mjera.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite u trudnoći

Bez obzira koliko se dobro osećate i što vaša trudnoća protiče u najboljem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vreme iščekivanja naj...