ponedjeljak, 17. travnja 2017.

VAŽNO :Mamine nevolje nakon porođaja SVE ŠTO TREBA DA ZNATE





Nakon porođaja, lekar će vam predložiti određenu medicinsku negu kako biste izbegli sitne zdravstvene nevolje koje mogu da vas snađu…
Nakon… EPIZIOTOMIJE

Epiziotomija je hirurško zarezivanje međice kako bi se sprečilo njeno pucanje u toku izlaska bebine glave.Ta se rana zašiva šavovima i prvih nekoliko dana nakon porođaja, veoma je bolna i neprijatna.

Da biste smanjili bol, pomažu protivupalni lekovi. Pošto će vam sedenje predstavljati prilično veliki problem, na vreme nabavite gumeni kolut na kojem ćete mnogo udobnije sedeti (možete da upotrebite dečiji šlauf za kupanje).

Rana od epiziotomije obično zaraste nakon 6-7 dana, ali je potrebno da se redovno obrađuje, čisti i posipa nekim sredstvom koje će pospešiti njeno sušenje. Naročito treba obratiti pažnju na intimnu higijenu, što nije potrebno dodatno objašnjavati.

Nakon… CARSKOG REZA

Rana od carskog reza boli i po nekoliko nedelja nakon izvršene operacije, ali se bolovi mogu ublažiti uzimanjem analgetika (lekova protiv bolova). Ukoliko je rana zašivena specijalnim koncem, koji se sam resorbuje, nije potrebno da se konci vade. U suprotnom, vade se 7-10 dana nakon operacije, u zavisnosti od izgleda rane.

Mlada mama može da ustane već drugog dana nakon operacije, trećeg-četvrtog već počinje polako da hoda, a nakon 5-6 dana može da se tušira. Međutim, područje prekriveno gazom mora da se zaštiti najlonom da se rana ne bi nakvasila.

Najneprijatniji period nakon carskog reza je između 2. i 3. dana kada creva i materica počinju da se vraćaju u prvobitni položaj. To je za mnoge žene najbolniji period, ali se ne preporučuje prekomerno uzimanje lekova protiv bolova zbog početka dojenja. U svakom slučaju, nakon izvršenog carskog reza, pacijentkinja mora da bude pod nadzorom lekara najmanje mesec dana nakon operacije, kako bi lekar mogao da kontroliše zarastanje rane i tkiva materice.

Nakon… NORMALNOG POROĐAJA

Materica se u toku porođaja kontrakuje (grči) da bi beba mogla da se rodi. Međutim, kontrakcije (doduše, mnogo slabije) mogu da traju i desetak dana nakon porođaja. Mnoge mame se žale na bolove, naročito u toku dojenja, i ne znaju šta im se dešava.

Materica se uz pomoć tih kontrakcija polako vraća u prvobitni položaj, izbacuju se lohije i zaustavlja krvarenje, tako da se ti bolovi smatraju potpuno normalnom pojavom. Održavanjem intimne higijene izbeći ćete pojavu neprijatnog mirisa usled izbacivanja lohija (crvenkasto-smeđi iscedak), a uzimanjem analgetika, možete smanjiti bolove.

Nakon… POČETKA DOJENJA

Ovo je stanje popraćeno oticanjem dojki, ponekad i bolovima, a može doći i do povišene telesne temperature. Nakon izbacivanja posteljice, hipofiza počinje da luči prolaktin, hormon zadužen za stvaranje mleka. Beba se stavlja majci na grudi odmah nakon rođenja, jer se sisanjem dojka prazni i podstiče lučenje novog mleka.

Ukoliko beba ne isprazni dojku, doći će do njenog prepunjavanja, a samim time može doći i do upale (mastitisa). Tada dojke veoma nabreknu i postanu bolne na dodir, zato je veoma važno da se spreči pojava mastitisa.

Ako beba još uvek nema dovoljno snage da isprazni sadržaj cele dojke, mama mora sama da iscedi ostatak mleka. Taj proces može da bude bolan, ali mnogo je pametnije pretrpeti malo bola u toku ceđenja mleka, nego se kasnije suočiti sa veoma jakim bolovima usled mastitisa.

Nakon…IZLASKA IZ PORODILIŠTA

Ako je porođaj protekao normalno, bez komplikacija sa mamine i bebine strane, majka i beba se otpuštaju kući već trećeg dana nakon porođaja (s tim što se dan porođaja broji kao “nulti”).

Kada dođe kući, mlada mama je obično veoma umorna i neispavana, pa je od velike važnosti da u kući, pored supruga, ima pomoć majke, sestre ili prijateljice, najmanje deset dana nakon porođaja. Emocionalna pomoć supruga i šire porodice je, takođe, od velikog značaja.

Nakon… DVE – TRI NEDELJE

Kod nekih novopečenih majki može da dođe do pojave postporođajne depresije. Ova pojava nema nikakve veze sa običnom depresijom i obično se javlja dve-tri nedelje nakon porođaja. U pitanju je osećanje potištenosti koji je posledica umora, fizičkog napora, kao i naglog smanjenja količine hormona nakon porođaja, što dovodi i do nekih promena psihološke prirode.

Nakon porođaja, mlada mama je ispunjena osećanjem neizmerne sreće, ali isto tako može da pati od osećanja praznine i “gubitka” nakon što je devet meseci nosila svoju bebu. Umor, ogromna odgovornost i zabrinutost česti su razlozi tom sumornom raspoloženju, o kojem treba porazgovarati sa lekarom. U svakom slučaju, u pitanju je pojava prolaznog karaktera.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite u trudnoći

Bez obzira koliko se dobro osećate i što vaša trudnoća protiče u najboljem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vreme iščekivanja naj...