subota, 6. svibnja 2017.

SIDS: Spavanje u krevetu sa roditeljima rizično za bebu


SIDS: Spavanje u krevetu sa roditeljima rizično za bebu


Gotovo 70 procenata beba koje su doživele iznenadnu smrt spavale su sa jednim od roditelja ili između njih, pokazali su rezultati istraživanja Dečije klinike u Vašingtonu!

"Spavanje sa roditeljima kod beba do četvrtog meseca izuzetno je rizično", objasnila je dr Rejčel Mun, pedijatar zaposlen u ovoj intituciji.
Što se tiče nešto starijih beba (starosti između četiri i 12 meseci), najdominantniji faktor rizika predstavlja gušenje jastukom ili prekrivačem.

"Uprkos tome što stalno upozoravamo da u dečji krevetac ne treba stavljati jastuk i prekrivač, mnogi roditelji se na naše savete ne obaziru", istakla je dr Mun.
Broj roditelja koji odlučuje da spava u krevetu s bebom se, iako je medicina u međuvremenu došla do saznanja o ovom sindromu, udvostručio u toku poslednje dve decenije, napominju autori studije.

"Ova studija je prva koja je pokazala da se rizici za zdravlje tokom spavanja razlikuju u zavisnosti od bebinog uzrasta", dodala je Munova.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite u trudnoći

Bez obzira koliko se dobro osećate i što vaša trudnoća protiče u najboljem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vreme iščekivanja naj...