subota, 15. travnja 2017.
Karamel kolač
Potrebno je:
za patispanj:
5 jaja
8 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašike prezle
3 kašike brašna
3 kašike mlake vode
1 prašak za pecivo
za šerbet:
100ml vode
100gr šećera
za fil:
500 gr šećera
1l mleka
250gr putera
100gr mlevenih oraha
6 kašika brašna
Priprema:
Pravimo patispanj tako sto odvojimo belanca od zumanaca. Mikserom zumanca mutimo sa secerom, a onda dodamo preostale sastojke i promesamo varjacom. Mikserom mutimo belanca i dodamo masi, lagano, izmesamo varjacom. Pecemo u pravougaonom plehu na 180 step., 20-ak minuta, zavisno od rerne.
Vruc patispanj prelijemo hladnim serbetom ili obrnuto. Serbet se kuva da kratko provri.
Priprema fila:
U litar mleka stavimo brasno, kao kad spremamo puding.
U drugoj serpi topimo 500 gr secera. Kad se secer otopi, manjim delom prelijemo 100 gr mlevenih oraha, dobro izmesamo i izrucimo na alu-foliju da se ohladi.
U serpu sa mlekom i brasnom, neprekidno mesajuci zicom, dodamo preostali topljeni secer. Kuvamo dok ne dobijemo zeljenu gustinu, uz neprekidno mesanje. Ostavimo da se ohladi. U ohladjeni fil dodamo umuceni puter i prethodno samleveni karamel sa orasima (kao za grilijas) i umutimo mikserom.
Preko patispanja nanesemo fil. Mozemo ostaviti malo fila i spricem za torte ukrasiti odozgo.Takodje, mozemo malo prelivati kolac topljenom cokoladom.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite u trudnoći
Bez obzira koliko se dobro osećate i što vaša trudnoća protiče u najboljem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vreme iščekivanja naj...
-
Sastojci – 3 čaše od jogurta brašna – 1 čaša jogurta – 1 čaša ulja – ½ čaše šećera – 3 jaja – ½ limuna korica Način ...
-
Sastojci 2 oblatne KREMA 0,5l vrhnja za šlag 1 žlica meda 1 žlica karamele (otopiti jedan bombon od karamele sa malo slatkog vrh...
-
Donosimo Vam nekoliko savjeta za tretiranje problema sa srcem! Ovi problemi se razlikuju i odnose se na uobičajne probleme kao što su...
Nema komentara:
Objavi komentar