utorak, 18. travnja 2017.

Kalendar razvoja: 3. mesec - beba postaje neodoljiva


Kalendar razvoja: 3. mesec - beba postaje neodoljiva


Odojče u trećem mesecu, u položaju potrbuške - odiže glavu za četrdeset i pet do devedeset stepeni i aktivnije posmatra predmete ispred sebe. U položaju na leđima - prati predmet koji se pomera u srednjoj liniji na oko dvadeset santimetara ispred njegovih očiju. Intenzivno guče i osmehuje se poznatim licima. Ako čvrsto drži glavu, ne morate više da je pridržavate kada nosite odojče u naručju. Tada možete da ga držite uspravno uz svoje telo, na koje se oslanja prednjom stranom ili leđima. Ovaj poslednji položaj je omiljen, jer dete može bolje da posmatra svet oko sebe. U svakom slučaju, beba postaje neodoljiva! Bar tako izgleda «spoljnim posmatračima».
A vi? Da li ste se konačno naspavali? Sa jedne strane vam je lakše, ali sa druge iskrsavaju novi problemi, koji vas brinu.

Bebina ishrana
Kada je ishrana u pitanju, i dalje se preporučuje isključivo dojenje, uz dodatak vitamina D. Ukoliko je lekar na sistematskom pregledu zadovoljan bebinim napredovanjem, ne treba ništa menjati. A ako beba nedovoljno dobija na težini, preporučiće dohranu adaptiranom mlečnom formulom.

Koliko često beba u trećem mesecu treba da sisa?
Sećate se da je na početku savetovano da beba sisa kad poželi. No, do trećeg meseca bi trebalo da sama uspostavi neki ritam i da postepeno smanjuje broj obroka, pri čemu se količina mleka po obroku povećava. Bebe koje sisaju, obično i dalje imaju jedan noćni podoj, ali više od toga im zaista nije potrebno.
Šta ako se vaša beba i dalje budi u toku noći svaka dva sata i traži dojku?
Iako ste se do sada trudili da joj udovoljite, takav ritam vas potpuno iscrpljuje. Budite sigurni da je vašoj bebi, ukoliko lepo napreduje, sasvim dovoljan samo jedan noćni podoj, a ostale treba izbaciti. To ćete uraditi postepeno - tako što nećete da joj nudite dojku čim se probudi, već da je malo «zabavite»... i ona će, možda, nastaviti da spava. Najbolje bi bilo da je uopšte ne uzimate iz krevetića, već da joj samo navijete muzičku igračku ili nešto otpevate. Nakon nekoliko dana, beba će se odvići od podoja i prespavati ga.

Šta ako je beba ipak gladna?
Ukoliko je ipak gladna, potrudite se da joj pojačate poslednji podoj pred spavanje, makar je dohranili svojim izmlaženim mlekom ili formulom (koju uvek dajete posle svog mleka). Ponekad beba u toku dana sastavi po šest sati sna, a noću se budi na dva-tri sata.
Gledajte da period dužeg sna podesite tako da pada noću, a ne danju (na primer, kupajte bebu što kasnije uveče i dobro je nahranite posle kupanja). Nemojte da uspavljujete bebu ni dojkom ni flašicom, jer će to da stvori lošu naviku. Ako zaspi u toku hranjenja, probudite je kako bi dovršila obrok i pokušajte da je budnu spustite u krevetić. Ukoliko plače, malo je zabavljajte tihom muzikom ili pričom dok ne zaspi. Ovako će mnogo lakše da se fizički odvaja od vas. U slučaju da dete uporno plače i traži da sisa, posavetujte se sa pedijatrom.


Da li od bebe treba očekivati da spava celu noć?
Nemojte po svaku cenu zahtevati od bebe u trećem mesecu da spava celu noć. Neke bebe to zaista i čine (uglavnom one koje se hrane flašicom), ali većina još uvek ne. Inače, to je jedina, i to samo privremena prednost ishrane pomoću flašice, čak i kada se daje majčino mleko. Nedostaci su brojni, pa flašica ne treba da zameni noćni podoj samo radi ličnog komfora. Takođe se ne preporučuje da se noćni podoj zameni vodom - jer je on, jednostavno, ili potreban ili nepotreban. A voda se daje bebi samo kada je dehidrirana i ako je na veštačkoj ishrani (dovoljno je u toku dana, noću ne treba).

Nema komentara:

Objavi komentar

Kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite u trudnoći

Bez obzira koliko se dobro osećate i što vaša trudnoća protiče u najboljem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vreme iščekivanja naj...