Mnogi daju prednost srijemušu pred bijelim lukom. Osnovna ljekovita svojstva su mu: smiruje i liječi kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti kao preventiva od infarkta, usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i smanjuje visoki krvni pritisak…
Na brojnim primjerima je dokazano da priroda zaista uzvraća zdravljem i to na razne načine. Jedan od njih je svakako i onaj koji se odnosi na upotrebu ljekovitog bilja. Odmah s proljeća, priroda nas počasti izuzetnim prijateljem našeg zdravlja. Riječ je o srijemušu. Upoznajte ovu biljku i već pri narednom pohodu u prirodu, potražite je i vaš organizam će vam biti zahvalan.
Ljekovitost/ Pripada porodici ljiljana i u narodu još je poznata kao: medvjeđi luk, crijemuš, sremuš, divlji luk, šumski luk. Srijemuš raste u šumama, na planinskim obroncima… Ova je biljka neopravdano zapostavljena. U nekim knjigama o ljekovitom bilju ga uopće ne nalazimo ili je tek spomenut uz bijeli luk. Uglavnom ju je lako naći jer cijela biljka ima miris po bijelom luku, posebno ako se protrlja ili zgnječi u ruci.
Nutricionisti uvjeravaju da su upravo sumporni spojevi u biljkama iz roda Allium, odgovorni za djelovanje protiv povišenog krvnog pritiska i holesterola.
Osim alicilina koji ima antibiotsko djelovanje, srijemuš sadrži eterično ulje s alisulfidima – slično kao i u bijelom luku, biološke katalizatore i do 15 % polisaharida (od voćnog šećera). Mladi listovi sadrže 20 – 50 mg vitamina C i malo karotina (7 mg). Lukovice sadrže manje ovih aktivnih sastojaka osim alicilina i neku tvar koja djeluje na maternicu.
Mnogi daju prednost srijemušu pred bijelim lukom. Treba imati na umu da ova biljka raste nezagađena, bez umjetnih gnojiva i na čistom tlu. Nažalost, srijemuš nije dostupan cijele godine. Srijemuš ima i jednu veliku vrlinu; ubran u hladnjaku se može održati 7 – 10 dana.
Ova biljka može drastično utjecati na krvni pritisak. Šteta je što većina ljudi koji imaju problema s krvnim pritiskom ne poznaju ovu nadasve ljekovitu biljku. Mnogi ljudi bi mogli proljetnom kurom srijemuša stabilizirati pritisak barem na neko vrijeme (dva-tri mjeseca) i odmoriti jetru od lijekova, a uz to i smanjiti vrijednost ukupnog holesterola.
Idealan poslije zime/ Osnovna ljekovita svojstva su mu: smiruje i liječi kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti kao preventiva od infarkta, usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i smanjuje visoki krvni pritisak, poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje, – smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove, omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri, potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale, djeluje ljekovito na maternicu, sprječava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume…
Medvjeđi luk je takođe odlično sredstvo kao kupka za nadraženu kožu, ekceme, dermatitisa, modrica, hematoma i rana. Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima. To vrijedi i za lukovice, a kao vrlo pikantan začin mogu poslužiti i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tokom ljeta. U proljeće je ovaj luk najbolji lijek koji čisti krv, žuč i jetra od zimskih proizvoda sagorijevanja.
Možete ga koristiti odmah čim ga uberete i jesti ga sirovog, ili ga upotrijebiti u nekom od ponuđenih recepata.
RECEPTI:
Tinktura od lukovica srijemuša: Pošto srijemuš nije dostupan cijele godine, dobro je napraviti njegovu tinkturu:
Lukovice u količini 300 grama oprati i očistiti. U široku posudu uliti 1 dl rakije lozovače, dodavati jednu po jednu lukovicu te ih odmah gnječiti drvenom kašičicom. Lukovice gnječiti u rakiji, da ne oksidiraju i potamne u dodiru sa zrakom. Kad su zgnječene, dobivenu kašu preliti u tamnu staklenku i dodati još 9 dl rakije, sve dobro promiješati i dobro zatvoriti. Ostaviti da tako odstoji 15 – 20 dana, povremeno protresti. Nakon isteka 20 dana, lukovice protisnuti da puste svu tekućinu iz sebe, sve procijediti u tamnu staklenku bez lukovica), dobro zatvoriti i čuvati na tamnom mjestu.
Uzima se 2 – 3 puta dnevno po čajnu kašičicu tinkture umiješane u malo hladne vode.
Tinktura od listova: Priprema: 200 grama listova usitniti i preko njih preliti 1 litru rakije lozovače i odmah dobro zatvoriti. Ostavi se da odstoji 20 dana uz povremeno protresanje. Tekućina se procijedi, prelije u tamnu staklenku, dobro zatvori i čuva na tamnom mjestu. Uzima se isto kao i gornja tinktura.
Proljetna salata: Biljka srijemuš se koristi samo u svježem obliku. Sušenjem i kuhanjem nestaju njegova ljekovita svojstva. Kao dobru salatu za proljetno čišćenje probajte mješavinu od po 1/3 srijemuša, maslačka ili radiča i zelene salate. Obavezno s maslinovim uljem.
Pecivo: Vrijeme pripreme: 60 minuta. Sastojci: 100 g srijemuša, 5 strukova mladog crnog luka, 5 – 8 tvrdo kuhanih jaja. Sastojci za tijesto: 200 g bijelog brašna, 200 g kukuruznog brašna, 100 g krem sira, 125 ml ulja, 300 ml mineralne vode, 2 jaja, 2 kašičice praška za pecivo, 1 kašika soli
Priprema:
1. Srijemuš i mladi luk oprati i sitno isjeckati.
2. Dinstati pet minuta na vrlo malo maslinovog ulja.
3. Jaja na tvrdo skuhati.
4. U dubljoj posudi umutiti dvoje jaja, obje vrste brašna, prašak za pecivo, so, krem sir, ulje i kiselu vodu.
5. Polovinu tijesta sipati u okruglu formu za pečenje, preko poredati oljuštena jaja, pa staviti i drugu polovinu tijesta.
6. Peći prvo na 220 stepeni Celzija 20-ak minuta, a onda na 220 stepeni 20-25 minuta.
Domaći namaz: Vrijeme pripreme: 15 minuta. Sastojci: srijemuš, mladi luk, peršun ili bosiljak, svjež nemasni sir, maslinovo ulje, so i biber. Priprema: Oprati srijemuš, mladi luk, peršun ili bosiljak. U blender staviti sve te trave i kašiku ili dvije maslinovog ulja. Kad je dovoljno usitnjeno, pomiješati sa svježim nemasnim sirom i začinima po želji.
Krem supa: Vrijeme pripreme: 60 minuta. Sastojci: 1 glavica crvenog luka, 2 kašike ulja, 2 veća krompira, 2 šake srijemuša, litar i po povrtnog temeljca, 2 kašike prženih pšeničnih klica, so, biber. Sastojci za noklice: 1 žumanjce, 3 kašike kravljeg sira, 2-3 kašike oštrog brašna, so, biber.
Priprema:
1. Na ulje staviti nasjeckani luk, krompir izrezan na kockice, te malo pirjati
2. Dodati pšenične klice, temeljac, so, te narezan medvjeđi luk. Kuhati 15-20 minuta. Štapnim mikserom usitniti sve sastojke, posoliti, pobiberiti.
3. Za noklice umiješati sir, žumanjce, so i biber, dodati brašno da dobijemo gustu smjesu i ostaviti da malo odstoji.
4. Noklice kuhati u slanoj vodi i servirati u juhi, ukrasiti vrhnjem za kuhanje ili sojinim vrhnjem.
Nema komentara:
Objavi komentar